Όλα τα άρθρα

«Απόκριες: η ευκαιρία να εκφράσουμε τον πραγματικό μας εαυτό»

«Πάει ο παλιός ο χρόνος….»

Πρωταπριλιά…Η νομιμοποίηση του ψέματος!

Σας έχουν μιλήσει ποτέ με ακατάλληλο τρόπο;

Μητέρα: ένας ρόλος που δε διδάσκεται…

Αλλαγή: Ευχάριστη πρόκληση ή πηγή άγχους;

Η τέχνη της διαπραγμάτευσης….

Νύφη και Πεθερά: Αναμέτρηση των αιώνιων αντιπάλων!

Μπορούμε εύκολα να πούμε «Όχι»;

«…Και έζησαν αυτοί καλά….»

«Θα ήθελα να σε βοηθήσω, αλλά δεν μπορώ τώρα...»

Εγώ και οι άλλοι…

Τα μυστικά των ευτυχισμένων οικογενειών…

Χαμηλή Αυτοεκτίμηση: τοξικές σκέψεις που απειλούν την ψυχική μας ισορροπία

Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη των Χριστουγέννων…

Καλλιεργώντας τη θετική σκέψη…

Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία;

Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα και η σημασία τους

Γονιός, ενήλικας, παιδί: οι τρεις πλευρές του εαυτού μας….

Σενάρια Ζωής… Είσαι πρωταγωνιστής ή θεατής στο έργο της ζωής σου;

Άρθρα

Σενάρια Ζωής… Είσαι πρωταγωνιστής ή θεατής στο έργο της ζωής σου;

Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της ζωής μας ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας σαν ένα σενάριο θεατρικού έργου που έχει γραφεί από πολύ νωρίς και έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τις γονεϊκές, οικογενειακές, κοινωνικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές επιρροές.  

Τα «σενάρια ζωής» στην ουσία είναι τα βασικά μηνύματα που αφομοιώσαμε στην προσπάθειά μας να προσδιορίσουμε τον εαυτό μας, να οριοθετήσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους και να κατανοήσουμε το νόημα της ζωής. Τα μηνύματα αυτά προέρχονται από: γονεϊκά πρότυπα που δείχνουν τον τρόπο που χειριζόμαστε τις καταστάσεις (πχ. όταν δέχομαι κριτική, επιτίθεμαι), χαρακτηρισμούς («είσαι ίδιος ο…»), συμβουλές συνέχισε, μέχρι να τα καταφέρεις…»), προσταγές - κανόνεςπρέπει να είσαι τέλειος», «δεν πρέπει να θυμώνεις με αυτούς που αγαπάς»).

Η φύση του σεναρίου, θετική ή αρνητική, καθορίζεται από τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα γεγονότα που μας επηρέασαν κατά την παιδική ηλικία και μας οδήγησαν στο να δημιουργήσουμε αρχές και κανόνες με τις οποίες πορευόμαστε στην ενήλικη ζωή. Για παράδειγμα, ένα παιδί που αισθάνεται παραμελημένο επειδή οι γονείς του εργάζονται σκληρά, μπορεί να λάβει το βασικό μήνυμα «η δουλεία είναι πιο σημαντική από την οικογένεια», ή «χρειάζεται να δουλεύεις σκληρά για να επιβιώσεις», ή ακόμη «πρέπει να πετύχω, για να κερδίσω την προσοχή και την εκτίμηση των άλλων».

Περισσότερα...

 

Γονιός, ενήλικας, παιδί: οι τρεις πλευρές του εαυτού μας….

ποιο ρόλο παίζουμε συχνότερα; 

Ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου διαμορφώνεται με βάση τις ξεχωριστές εμπειρίες του παρελθόντος του. Είναι ένα κράμα από αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας και από μηνύματα που δόθηκαν από τις γονεϊκές φιγούρες, τα οποία αποτελούν τις βάσεις για τη δημιουργία της ανεξάρτητης ταυτότητας του ενηλίκου. Σύμφωνα με τη θεωρία του Berne, ο εαυτός είναι συνάρτηση 3 συστημάτων ύπαρξης που αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ατόμου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.  

Ο καθένας από εμάς, ασυνείδητα, αντιδρά στις καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητα του λαμβάνοντας το ρόλο του Γονέα, του Παιδιού ή του Ενήλικα. Με άλλα λόγια, τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από τους άλλους μας παρακινούν ασυνείδητα να αντιδράσουμε ενεργοποιώντας: συμπεριφορές που θυμίζουν τρόπους που έχουμε διδαχθεί από τους γονείς μας (εσωτερικευμένος Γονέας), συναισθήματα και αντιδράσεις που συνηθίζαμε να έχουμε κατά την παιδική μας ηλικία, (εσωτερικευμένο Παιδί).

Όταν ένα άτομο ζει στο «εδώ και το τώρα», απαλλαγμένο από παρελθούσες επιδράσεις και έχει την ικανότητα να αξιολογεί λογικά και αντικειμενικά την κατάσταση που βιώνει, βρίσκεται στο ρόλο του Ενήλικου κομματιού της προσωπικότητάς του. 

Ποιο ρόλο παίρνουμε, συνήθως, στις σχέσεις μας με τους άλλους;

Περισσότερα...

 

Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα και η σημασία τους

 Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα και η σημασία τους…

         Τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα υπάρχουν στον καθένα μας και επηρεάζουν την ψυχή μας . Όλες οι αμαρτίες είναι προσπάθειες να αναπληρώσουν το κενό που νιώθουμε σε διαφόρους τομείς  της ζωής μας, όταν δεν καλύπτονται οι βασικές μας ανάγκες. Κάθε αμάρτημα επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τη σκέψη, το συναίσθημα και τη συμπεριφορά μας και διαστρεβλώνει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα.

Τι αποκαλύπτει το κάθε αμάρτημα για τον εαυτό μας;

Περισσότερα...

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 8