Όλα τα άρθρα

«Απόκριες: η ευκαιρία να εκφράσουμε τον πραγματικό μας εαυτό»

«Πάει ο παλιός ο χρόνος….»

Πρωταπριλιά…Η νομιμοποίηση του ψέματος!

Σας έχουν μιλήσει ποτέ με ακατάλληλο τρόπο;

Μητέρα: ένας ρόλος που δε διδάσκεται…

Αλλαγή: Ευχάριστη πρόκληση ή πηγή άγχους;

Η τέχνη της διαπραγμάτευσης….

Νύφη και Πεθερά: Αναμέτρηση των αιώνιων αντιπάλων!

Μπορούμε εύκολα να πούμε «Όχι»;

«…Και έζησαν αυτοί καλά….»

«Θα ήθελα να σε βοηθήσω, αλλά δεν μπορώ τώρα...»

Εγώ και οι άλλοι…

Τα μυστικά των ευτυχισμένων οικογενειών…

Χαμηλή Αυτοεκτίμηση: τοξικές σκέψεις που απειλούν την ψυχική μας ισορροπία

Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη των Χριστουγέννων…

Καλλιεργώντας τη θετική σκέψη…

Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία;

Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα και η σημασία τους

Γονιός, ενήλικας, παιδί: οι τρεις πλευρές του εαυτού μας….

Σενάρια Ζωής… Είσαι πρωταγωνιστής ή θεατής στο έργο της ζωής σου;

Άρθρα

Φόβος: «Συναντώντας ένα γνώριμο εχθρό….»

 

alt

«Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει.»

Νίκος Καζαντζάκης 

Ο φόβος είναι ένα έντονο δυσάρεστο συναίσθημα που προκαλείται από την επίγνωση ή την προσδοκία μιας πραγματικής απειλής και προκαλεί ποικίλες ψυχολογικές και σωματικές μεταβολές. Πρωταρχικά, λειτουργεί ως μηχανισμός προστασίας και διατήρησης της επιβίωσης.

Περισσότερα...

 

Ψυχοσωματική ασθένεια: Όταν το σώμα καθρεφτίζει τα συναισθήματα που καταπνίγονται

alt

«Εξετάζοντας την ασθένεια, αποκτούμε γνώση για την ανατομία και τη φυσιολογία της ασθένειας. Εξετάζοντας το άτομο με την ασθένεια, αποκτούμε γνώση για τη ζωή.»

Oliver Sacks

            Η υγεία ορίζεται ως μια ολότητα όπου η σωματική (σώμα), διανοητική (σκέψεις) και συναισθηματική υπόσταση του ατόμου λειτουργούν συνολικά, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και εξελίσσονται, ενώ βρίσκονται σε ισορροπία με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

            Ο παραπάνω ορισμός καταδεικνύει ξεκάθαρα τη δυναμική σχέση που υπάρχει μεταξύ της ψυχής και του σώματος και υπογραμμίζει το ρόλο των σκέψεων και των συναισθημάτων στην εκδήλωση κάθε σωματικής ασθένειας. Ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική οντότητα και επομένως, κάθε μεταβολή στη σκέψη και το συναίσθημα προκαλεί μετρήσιμες αλλαγές στη σωματική λειτουργία.

Περισσότερα...

 

Σενάρια Ζωής… Είσαι πρωταγωνιστής ή θεατής στο έργο της ζωής σου;

Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της ζωής μας ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας σαν ένα σενάριο θεατρικού έργου που έχει γραφεί από πολύ νωρίς και έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τις γονεϊκές, οικογενειακές, κοινωνικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές επιρροές.  

Τα «σενάρια ζωής» στην ουσία είναι τα βασικά μηνύματα που αφομοιώσαμε στην προσπάθειά μας να προσδιορίσουμε τον εαυτό μας, να οριοθετήσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους και να κατανοήσουμε το νόημα της ζωής. Τα μηνύματα αυτά προέρχονται από: γονεϊκά πρότυπα που δείχνουν τον τρόπο που χειριζόμαστε τις καταστάσεις (πχ. όταν δέχομαι κριτική, επιτίθεμαι), χαρακτηρισμούς («είσαι ίδιος ο…»), συμβουλές συνέχισε, μέχρι να τα καταφέρεις…»), προσταγές - κανόνεςπρέπει να είσαι τέλειος», «δεν πρέπει να θυμώνεις με αυτούς που αγαπάς»).

Η φύση του σεναρίου, θετική ή αρνητική, καθορίζεται από τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα γεγονότα που μας επηρέασαν κατά την παιδική ηλικία και μας οδήγησαν στο να δημιουργήσουμε αρχές και κανόνες με τις οποίες πορευόμαστε στην ενήλικη ζωή. Για παράδειγμα, ένα παιδί που αισθάνεται παραμελημένο επειδή οι γονείς του εργάζονται σκληρά, μπορεί να λάβει το βασικό μήνυμα «η δουλεία είναι πιο σημαντική από την οικογένεια», ή «χρειάζεται να δουλεύεις σκληρά για να επιβιώσεις», ή ακόμη «πρέπει να πετύχω, για να κερδίσω την προσοχή και την εκτίμηση των άλλων».

Περισσότερα...

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 8