Μύθοι...

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το ρόλο του θεραπευτή και την άσκηση της ψυχοθεραπείας. Κάποιοι γεννήθηκαν από την αρχική παρουσίασή της και την αποκλειστική ενασχόληση της με τις σοβαρές ψυχικές διαταραχές, άλλοι από τον τρόπο που προβάλλεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον κινηματογράφο, και άλλοι από τη γενικότερη έλλειψη γνώσης και εμπειρίας για το τι συμβαίνει στα πλαίσια μιας ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας.

Η έννοια «Ψυχολόγος», είναι ιδιαίτερα φορτισμένη, καθώς πραγματεύεται αδυναμίες της ψυχής, που αποτελεί το κέντρο της ύπαρξής μας. Γι’ αυτό και εγείρει ποικίλες αντιδράσεις, άμυνες και γνωστικά σφάλματα, που καθιστούν απωθητική την δέσμευση σε ένα ψυχοθεραπευτικό ταξίδι, καλύπτοντας τον ασυνείδητο φόβο του ανθρώπου πως ενδέχεται να αποδειχθεί διαταραγμένη η βάση της ψυχικής του ισορροπίας.

«Αφού πληρώνω τόσα λεφτά, ο ψυχολόγος μου οφείλει να μου βρει τις λύσεις!»

Παλινδρόμηση

       Ένας ψυχοθεραπευτής εκπαιδεύεται στο πώς να σε βοηθήσει να βελτιώσεις κάποιες αδυναμίες σου. Δεν μπορεί να κάνει για σένα αυτό που πρέπει να κανείς για τον εαυτό σου. Αυτός δεν είναι ο στόχος μιας θεραπευτικής συνάντησης. Ο θεραπευτής δεν αντικαθιστά τον άλλοτε γονέα που θα σε καθοδηγήσει, ούτε επιδιώκει να χτίσει μια σχέση εξάρτησης παίρνοντας το ρόλο του εξουσιαστή. Θα σε υποστηρίξει να βρεις στόχους που αρμόζουν στο μοναδικό προσωπικό σου σχέδιο ζωής και θα σου προσφέρει όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεσαι για να μπορείς να σταθείς μόνο στα πόδια σου και να ανακαλύψεις νέους, ώριμους και δημιουργικούς τρόπους για να πάρεις τον έλεγχο της ζωής στα χέρια σου.

       Η ψυχοθεραπεία είναι συμμαχία. Απαιτεί τη θέλησή σου και τη συνεργασία σου προς την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Ο θεραπευόμενος δεν είναι παθητικός δέκτης έτοιμων «συνταγών ευτυχίας» αλλά συν-δημιουργός και ενεργός συμμέτοχος στον αγώνα της εσωτερικής  του αναζήτησης. Μοιράζεται εξίσου την ευθύνη για την πορεία της θεραπείας, όπως εκπαιδεύεται στο πλαίσιό της, να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του, παίρνοντας αποφάσεις με υπευθυνότητα και ελευθερία.

 

«…Η ψυχοθεραπεία βοηθά μόνο ανθρώπους με σοβαρές ψυχικές διαταραχές…»

Διχοτομικός τρόπος σκέψης

       Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον καθένα, οποιουδήποτε είδους προβλήματα και να αντιμετωπίζει. Δεν υπάρχουν «σημαντικές» και «ασήμαντες» δυσκολίες. «Πρόβλημα» θεωρείται κάθε κατάσταση που υποκειμενικά βιώνεται από το άτομο ως αδιέξοδη, και θεωρεί πως χρειάζεται υποστήριξη για να την αντιμετωπίσει.

       Ως ψυχοθεραπευτές είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε οποιονδήποτε θεωρεί πως βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και είναι καθήκον μας να προσφέρουμε  τις υπηρεσίες μας και να συμμαχήσουμε με τον θεραπευόμενο, στην κοινή προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε εναλλακτικούς τρόπους δράσης που θα διασφαλίσουν μια υγιή και θετική ζωή.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 5