Μύθοι...

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το ρόλο του θεραπευτή και την άσκηση της ψυχοθεραπείας. Κάποιοι γεννήθηκαν από την αρχική παρουσίασή της και την αποκλειστική ενασχόληση της με τις σοβαρές ψυχικές διαταραχές, άλλοι από τον τρόπο που προβάλλεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον κινηματογράφο, και άλλοι από τη γενικότερη έλλειψη γνώσης και εμπειρίας για το τι συμβαίνει στα πλαίσια μιας ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας.

Η έννοια «Ψυχολόγος», είναι ιδιαίτερα φορτισμένη, καθώς πραγματεύεται αδυναμίες της ψυχής, που αποτελεί το κέντρο της ύπαρξής μας. Γι’ αυτό και εγείρει ποικίλες αντιδράσεις, άμυνες και γνωστικά σφάλματα, που καθιστούν απωθητική την δέσμευση σε ένα ψυχοθεραπευτικό ταξίδι, καλύπτοντας τον ασυνείδητο φόβο του ανθρώπου πως ενδέχεται να αποδειχθεί διαταραγμένη η βάση της ψυχικής του ισορροπίας.

«Η φαρμακοθεραπεία είναι γρηγορότερη λύση και περισσότερο αποτελεσματική.»

       Είναι αλήθεια ότι το να λύνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι χρονοβόρα και επίπονη δουλειά. Και είναι, επίσης, αλήθεια ότι σε σοβαρές ψυχικές διαταραχές, η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών είναι απαραίτητη για να φτάσει ο ασθενής σε ένα κανονικό επίπεδο λειτουργικότητας, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιουδήποτε είδους ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης.

       Τα φάρμακα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα μιας κρίσης, αλλά δεν μπορούν να εξαλείψουν τις πραγματικές αιτίες της. Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα επιφανειακά. Έτσι, η διάρκεια των αποτελεσμάτων της φαρμακοθεραπείας είναι αμφίβολη μετά το τέλος της χρήσης της.

       Η διερεύνηση των πραγματικών αιτιών των προβλημάτων μας γίνεται σε βάθος, και απαιτεί χρόνο, καθώς εκτυλίσσεται αργά, βήμα – βήμα, αλλά διασφαλίζει περισσότερο αξιόπιστη και έγκυρη αλλαγή στον τρόπο σκέψης, στις βαθιά θεμελιωμένες πεποιθήσεις, που ουσιαστικά αποτελούν την πηγή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

 

«…Αν ξεκινήσω ψυχοθεραπεία, θα διαρκέσει πολύ. Δεν έχω τόσο χρόνο να διαθέσω…»

       Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας ποτέ δεν είναι η ίδια για όλους, καθώς το χρονικό της διάστημα προσδιορίζεται σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου ξεχωριστά.

       Η διάρκειά της εξαρτάται από το είδος του προβλήματος, τα κίνητρα του θεραπευόμενου αλλά και από τους συγκεκριμένους θεραπευτικούς στόχους που διαμορφώνουμε από κοινού, από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις, αλλά κυρίως από τη θέληση και την ετοιμότητά του να επεκταθεί σε εκτενείς ή περισσότερο στοχευμένους τομείς της λειτουργικότητάς του.

       Η θεραπευτική σχέση είναι ένα ιδιαίτερο είδος «συνάντησης» που χτίζεται βαθμιαία. Η ποιότητά της και το κλίμα ασφάλειας που δημιουργείται μεταξύ θεραπευτή – θεραπευόμενου, απαιτεί χρόνο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, η ίδια η εμπειρία αυτής της συνάντησης είναι περισσότερο θεραπευτική για τον αναλυόμενο, απ' ό, τι το ίδιο το περιεχόμενο των συνεδριών.

       Απαιτείται, λοιπόν, η καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης στα πλαίσια του οποίου ξεκινάμε ένα ταξίδι στα άδυτα της ψυχής, με σεβασμό πάντα στις ανάγκες, το βαθμό ετοιμότητας για εμβάθυνση και τους προσωπικούς ρυθμούς του αναλυόμενου. Για το λόγο αυτό, το θεραπευτικό συμβόλαιο περιλαμβάνει συνήθως από 12 έως 20 συνεδρίες.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 5