«Η αγάπη είναι κάτι ιδανικό, ο γάμος κάτι πραγματικό. Η σύγχυση του ιδανικού με το πραγματικό ποτέ δεν μένει ατιμώρητη.»
Βολφγκανγκ Γκαίτε

980197___figure__       Σε αυτούς που από κοινού συναποφασίζουν να αναλάβουν την ευθύνη να διερευνήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σχέση τους, με σκοπό να βελτιώσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία. Αυτό σημαίνει πως το ζευγάρι, αρχικά, συναινεί στη συμμετοχή στη θεραπεία έχοντας κοινές προσδοκίες και παρακινούμενο από παρόμοιους λόγους, που, είτε είναι η επιδίωξη της συνέχισης της σχέσης, ή η ομόφωνη επιλογή της διακοπής της.

       Είναι αλήθεια, πως η τριβή της καθημερινότητας δημιουργεί συγκρούσεις και φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό προκαλούνται από το ίδιο το γεγονός της συμβίωσης. Άλλωστε, κανείς δεν είπε πως η επιλογή να μοιραστείς τη ζωή σου με κάποιον άλλο είναι εύκολη υπόθεση...

       Δυσκολίες αντιμετωπίζουν όλοι οι γάμοι, με διαφορετικό τρόπο και ένταση. Ωστόσο, εκείνο που έχει σημασία δεν είναι η ίδια η αντιδικία, αλλά ο τρόπος που επιλέγεις να τη διαχειριστείς. Κάποιοι επιλέγουν τη φυγή, άλλοι το συμβιβασμό. Κάποιοι την τιμωρία, και άλλοι τη συγχώρεση. Συνήθως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που συναντούν σε μια σχέση με τον ίδιο τρόπο που έχουν μάθει να διαχειρίζονται κάθε είδους κρίση στη ζωή τους...

       Η επίσκεψη στον ψυχολόγο είναι το πρώτο βήμα για να πάρουμε στα χέρια μας την ευθύνη της κοινής ζωής μας και να αντικρύσουμε με θάρρος και ειλικρίνεια το μέλλον μας.

Simone Signoret