Εκλογίκευση

       Σίγουρα όλοι έχουν δίπλα τους ένα οικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον που συνθέτει ένα συναισθηματικό και υποστηρικτικό πλαίσιο, και που συνήθως, μοιράζονται με αυτό σκέψεις και προβληματισμούς τους. Κάποιες φορές, όμως, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που κρίνουμε πως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε από μόνοι μας, αλλά φαίνεται δύσκολο να εκμυστηρευτούμε στους άλλους, είτε λόγω της προσωπικής τους εμπλοκής σε αυτά που βιώνουμε, είτε επειδή η καλοπροαίρετη βοήθειά τους αποβαίνει άκαρπη ή, στη χειρότερη περίπτωση, δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα!

       Ο ψυχοθεραπευτής έχει απόσταση από το πρόβλημα, που του δίνει μια αντικειμενική οπτική και την ικανότητα να αντλήσει από την εμπειρία και τη γνώση του όλες εκείνες τις τεχνικές που απαιτούνται για να βοηθήσει, με σεβασμό και φροντίδα, το άτομο να εξερευνήσει την ουσιαστική πηγή των προβλημάτων του.

       Έχει εκπαιδευτεί για να σε ακούσει με τρόπο διαφορετικό απ ότι σε ακούν οι φίλοι σου. Το να σε ακούει κάποιος σημαίνει κάτι παραπάνω από το να κάθεται σιωπηλός. Απαιτεί τεχνικές ενεργητικής ακρόασης, δηλ της ικανότητας να ακούει πίσω από τις λέξεις και συνεργάζεται μαζί σου για να εμβαθύνεις περισσότερο στο θέμα που σε απασχολεί, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει την αίσθηση ότι εισακούγεσαι σε ένα πλαίσιο ενσυναίσθησης και αυθεντικού ενδιαφέροντος. Σου παρέχει ένα πλαίσιο ασφάλειας για να βρεις ο ίδιος τις απαντήσεις σε προβλήματα που σε απασχολούν, χωρίς να σε απορρίψει ή να σου επιβάλλει το δικό του τρόπο σκέψης.

       Αυτές είναι επαγγελματικές δεξιότητες που υπερβαίνουν τους κανόνες της απλής κοινωνικής συναναστροφής.