thetiki_skepsiΠόσο συχνά δίνετε «μπράβο» στον εαυτό σας;

       Είμαστε τόσο συνηθισμένοι στο να τονίζουμε συνεχώς τα αρνητικά χαρακτηριστικά μας, ώστε καταλήγουμε να υποτιμούμε τα ταλέντα και τις δυνάμεις μας που είναι η πηγή της ικανότητάς μας να βελτιωνόμαστε συνεχώς.           

       Περιμένουμε ότι θα αποτύχουμε, με αποτέλεσμα να μην εκτιμούμε τις επιτυχίες μας όσο μικρές και αν είναι. Ο θετικός τρόπος σκέψης είναι η ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες της ζωής με την πίστη ότι έχουμε τις δυνάμεις να αγωνιστούμε για την ευτυχία που αξίζουμε.

       Το να σκεφτόμαστε θετικά για τον εαυτό μας σημαίνει ότι τον αντιμετωπίζουμε με την τρυφερότητα και την αποδοχή που αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε.

 

Αντιμετωπίστε τις ανασφάλειές σας:

      Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που θεωρείτε ως μειονεκτήματά σας. Το να τα αναγνωρίσετε είναι το πρώτο βήμα της αποδοχής του εαυτού σας και των συνθηκών του παρελθόντος που σας οδήγησαν σε λάθος επιλογές. Ο συμβιβασμός με πράγματα που δεν μπορούμε ν αλλάξουμε πια.

Διδαχθείτε από τις αποτυχίες σας:

       Η αποτυχία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν προσωπικό χαρακτηριστικό που προσδιορίζει την αξία σας. Αναλογιστείτε τις συνθήκες που σας οδήγησαν σε αυτή και αναλύστε τους λόγους που αποτύχατε, χωρίς να κατηγορείτε αποκλειστικά τον εαυτό σας. Έτσι μπορείτε να μάθετε από τα λάθη σας και να οπλιστείτε με δυνάμεις για να τα καταφέρετε καλύτερα την επόμενη φορά.

Σταματήστε τις αρνητικές σκέψεις:

       Είναι σχεδόν βέβαιο ότι, αν θεωρείτε ότι δεν αξίζετε τίποτα, μεταδίδετε το μήνυμα αυτό στους άλλους, οι οποίοι θα σας συμπεριφερθούν με τρόπο που θα επιβεβαιώσει αυτή την πίστη για τον εαυτό σας. Εξάλλου, οι άλλοι μας φέρονται όπως εμείς συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας.

Θυμηθείτε ότι κανένας δεν είναι τέλειος:

       Ακόμη και οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι έχουν ανασφάλειες. Όλοι μας θεωρούμε ότι μας λείπει κάτι: χρήματα, μόρφωση, εμφάνιση, ταλέντα που θα θέλαμε να είχαμε. Η τελειότητα έχει διαφορετική ερμηνεία για τον καθένα μας. Όσο και αν προσπαθήσουμε, αποκλείεται να πετύχουμε την τελειότητα σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Αναγνωρίστε τις επιτυχίες σας:

       Καθένας είναι γεννημένος με διαφορετικά ταλέντα και διαφορετικές δυνάμεις. Ανακαλύψτε τα ιδιαίτερα χαρίσματά σας και προσηλωθείτε στο να τα βελτιώσετε. Αν επικεντρωθείτε σε αυτά, σίγουρα θα πάρετε την επιβεβαίωση της επιτυχίας. Σταματήστε να αγωνίζεστε να πετύχετε κάτι που δεν μπορείτε ή να συγκρίνεστε με ανθρώπους που τα καταφέρνουν καλύτερα από σας σε συγκεκριμένα πράγματα.

       Όλοι είμαστε γεννημένοι νικητές. Σε διαφορετικά πράγματα ο καθένας.

Δείξτε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχετε:

       Μπορεί να σας λείπουν πολλά πράγματα. Υλικά ή πνευματικά αγαθά. Ωστόσο, είναι πιο χρήσιμο να κοιτάτε γύρω σας όχι υπολογίζοντας τι σας λείπει, αλλά αξιολογώντας τι υπάρχει στη ζωή σας και σας κάνει ευτυχισμένους.

        Αυτό είναι το μυστικό που κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν. Η εκτίμηση των μικρών καθημερινών στιγμών ευτυχίας.

Προσπαθήστε να είστε αισιόδοξοι:

       Ακόμη κι όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα επιθυμούσατε. Η θετική σκέψη θα σας βοηθήσει να δείτε τα γεγονότα από μια άλλη σκοπιά και να ανακαλύψετε πλευρές που παραβλέπονται όταν κατακλυζόμαστε από απογοήτευση.

       Άλλωστε, η πραγματικότητα είναι όπως επιλέγουμε να τη βλέπουμε…

Μείνετε πιστοί στις προσωπικές σας ηθικές αξίες:

       Αν δεν έχετε ένα σταθερό σύστημα αξιών, αυτόματα είστε ευάλωτοι σε επιθέσεις από άλλους. Τα πιστεύω σας θα σας βοηθήσουν να μείνετε ακλόνητοι και δυνατοί σε κάθε δοκιμασία που σας επιφυλάσσει η ζωή.

Διατηρείστε υγιείς σχέσεις με τους γύρω σας:

       Επικοινωνήστε με ανθρώπους που σας ενθαρρύνουν και σας κάνουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Αποφύγετε τις επαφές με εκείνους που είναι επικριτικοί και οι συναναστροφές σας καταλήγουν σε συγκρούσεις. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας με αυτούς που συμμετέχουν στον ενθουσιασμό σας και μεταδίδουν θετική ενέργεια.

Ξεκινήστε τώρα!

       Ανακαλύψτε ένα λόγο για να δώσετε «μπράβο» στον εαυτό σας κάθε μέρα. Μπορεί να είναι για κάτι πολύ μικρό. Το σημαντικό είναι ότι θα σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε θετική σκέψη και να παίρνετε καθημερινά μια μικρή γεύση επιτυχίας!

15/4/2010
«ΗΜΕΡΙΣΙΑ»
«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ»