Συμβουλευτική - Θεραπεία ζευγαριού

Τι είναι η θεραπεία ζεύγους;

«Οι αλυσίδες δεν στεριώνουν το γάμο. Αυτό που δένει δυο ανθρώπους με το πέρασμα του χρόνου είναι νήματα, εκατοντάδες μικρά νήματα.»
Simone Signoret

marriage_problems

       Η θεραπεία ζεύγους είναι η συνειδητή προσπάθεια δύο συντρόφων να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ψυχολόγου για να κατανοήσουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούν, καθώς οι δύο ξεχωριστοί κόσμοι τους συναντιούνται.

       Στα πλαίσιά της, τους προσφέρεται η ευκαιρία να διερευνήσουν τις δυναμικές της σχέσης τους, όπως αυτή εξελίσσεται στο χρόνο, και να αποκτήσουν πλησιέστερη οπτική στον τρόπο που βιώνουν την κοινή τους πραγματικότητα.

       Αρχικά δίνονται πληροφορίες για το πλαίσιο της σχέσης, την ιστορία, την πορεία, τις συνθήκες που οδήγησαν σε ρήξη, τους περιφερειακούς παράγοντες που ενισχύουν τις υπάρχουσες συγκρούσεις, τα ατομικά χαρακτηριστικά του καθενός ξεχωριστά από τους συμμετέχοντες.

       Κατόπιν, μέσω ενός φάσματος τεχνικών, κατευθυνόμαστε στην πηγή του προβλήματος και εστιαζόμαστε σε συγκεκριμένα θέματα που το ζευγάρι επιθυμεί να διαπραγματευτεί, να επιφέρει αλλαγές ή να πάρει αποφάσεις.

       Αυτό σημαίνει ότι μετά τη λήξη της θεραπευτικής συνθήκης, οι σύντροφοι μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν την κοινή ζωή τους ή ενδέχεται να συνειδητοποιήσουν πως θα ήταν καλύτερα να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους. Η τελική επιλογή τους εξαρτάται από τους λόγους που εξ' αρχής τους οδήγησαν στο γραφείο του θεραπευτή και είναι πάντα επιθυμητή, αφού είναι αποτέλεσμα αμοιβαίας και συνειδητής απόφασης και των δυο μερών της σχέσης.

       Η αξία της θεραπείας ζευγαριού είναι μεγάλη και στις δυο περιπτώσεις γιατί συντελεί στη διαμόρφωση ουσιαστικής και ειλικρινούς σχέσης των συντρόφων, που αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για τη διατήρηση του κλίματος αρμονικής επικοινωνίας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια.

Simone Signoret
 

Ποιοί είναι οι στόχοι της;

«Ένας πετυχημένος γάμος σημαίνει να ερωτεύεσαι πολλές φορές, πάντα με το ίδιο πρόσωπο.»
Mignon Mclaughlin

       Η θεραπεία ζευγαριού είναι στην ουσία μια «συνάντηση», δηλαδή η κοινή εμπειρία του να βρίσκεσαι συντονισμένος με τον άλλον, έχοντας ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να είσαι σε θέση, να ακούς ενεργητικά, ουσιαστικά, να κατανοείς όχι μόνο αυτά που λέγονται, αλλά και το πραγματικό νόημά τους, όπως το βιώνει ο άλλος.

1120220_heart_puzzle

       Είναι η απόπειρα να δεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια του συντρόφου σου, και εκείνος μέσα από τη δική σου οπτική, ώστε να θεμελιωθεί ένα επίπεδο διαρκούς ισορροπίας και αμοιβαίας ικανοποίησης και ευτυχίας και για τους δύο συντρόφους. Πιο αναλυτικά, βασικές επιδιώξεις της συμβουλευτικής γάμου είναι:

 • Η εποικοδομητική επικοινωνία του ζευγαριού, μέσω της εκμάθησης νέων τεχνικών και δεξιοτήτων επικοινωνίας,
 • Εκπαίδευση στην ενεργητική ακρόαση, δηλ στις δεξιότητες εκείνες που επιτρέπουν πέρα από την κατανόηση του περιεχομένου των λεγομένων, την αντίληψη του βαθύτερου συναισθήματος ή ανάγκης που εκφράζει ο ομιλητής,
 • Η επίγνωση των τρεχόντων προβλημάτων αλλά και των άδηλων διαπροσωπικών αντιθέσεων,
 • Την ελεύθερη έκφραση των βαθύτερων προσωπικών αναγκών του καθενός, την εξωτερίκευση των καταπιεσμένων σκέψεων και συναισθημάτων, χωρίς την αίσθηση της απειλής ή τιμωρίας,
 • Την αναγνώριση των ξεχωριστών προσδοκιών και επιδιώξεων και τον εντοπισμό των προσωπικών στόχων,
 • Την κατανόηση και εμβάθυνση στην προσωπική ιστορία κάθε συντρόφου, στις εμπειρίες του αλλά και στις βασικές αντιλήψεις, σχετικά με τη συμβίωση και το γάμο, που του μεταδόθηκαν από την οικογένειά του,
 • Την αξιολόγηση των θετικών και αρνητικών χαρακτηριστικών που κάθε σύντροφος φέρνει μέσα στη σχέση και τους τρόπου τα στοιχεία αυτά αλληλεπιδρούν στη μεταξύ τους επικοινωνία,
 • Την ευκαιρία να «συναντηθούν» οι σύντροφοι με ειλικρίνεια για να αναλογιστούν τους λόγους που τους δένουν και να προσδιορίσουν ξανά τις βασικές αξίες της σχέσης τους.

       Αποκτώντας μια κοινή οπτική για την πραγματικότητα της σχέσης και των δυνατών σημείων αλλά και των αδυναμιών της, μπορεί να οδηγηθούμε στη μετακίνηση σε νέους ρόλους και στην διαδικασία της αλλαγής.


Simone Signoret
 

Σε ποιούς απευθύνεται;

«Η αγάπη είναι κάτι ιδανικό, ο γάμος κάτι πραγματικό. Η σύγχυση του ιδανικού με το πραγματικό ποτέ δεν μένει ατιμώρητη.»
Βολφγκανγκ Γκαίτε

980197___figure__       Σε αυτούς που από κοινού συναποφασίζουν να αναλάβουν την ευθύνη να διερευνήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σχέση τους, με σκοπό να βελτιώσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία. Αυτό σημαίνει πως το ζευγάρι, αρχικά, συναινεί στη συμμετοχή στη θεραπεία έχοντας κοινές προσδοκίες και παρακινούμενο από παρόμοιους λόγους, που, είτε είναι η επιδίωξη της συνέχισης της σχέσης, ή η ομόφωνη επιλογή της διακοπής της.

       Είναι αλήθεια, πως η τριβή της καθημερινότητας δημιουργεί συγκρούσεις και φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό προκαλούνται από το ίδιο το γεγονός της συμβίωσης. Άλλωστε, κανείς δεν είπε πως η επιλογή να μοιραστείς τη ζωή σου με κάποιον άλλο είναι εύκολη υπόθεση...

       Δυσκολίες αντιμετωπίζουν όλοι οι γάμοι, με διαφορετικό τρόπο και ένταση. Ωστόσο, εκείνο που έχει σημασία δεν είναι η ίδια η αντιδικία, αλλά ο τρόπος που επιλέγεις να τη διαχειριστείς. Κάποιοι επιλέγουν τη φυγή, άλλοι το συμβιβασμό. Κάποιοι την τιμωρία, και άλλοι τη συγχώρεση. Συνήθως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που συναντούν σε μια σχέση με τον ίδιο τρόπο που έχουν μάθει να διαχειρίζονται κάθε είδους κρίση στη ζωή τους...

       Η επίσκεψη στον ψυχολόγο είναι το πρώτο βήμα για να πάρουμε στα χέρια μας την ευθύνη της κοινής ζωής μας και να αντικρύσουμε με θάρρος και ειλικρίνεια το μέλλον μας.

Simone Signoret
 

Ποια θέματα διαπραγματεύεται;

«Σε έναν αποτυχημένο γάμο δεν είσαι ούτε μόνος ούτε μαζί.»
Natalie Clifford Barney

907124_couple

       Η πορεία της συζυγικής ζωής δεν είναι πάντα σπαρμένη με άνθη. Το πέρασμα του χρόνου, ενδέχεται, σταδιακά να φθείρει τις αρχικές ποιότητες της σχέσης. Στο μακρύ δρόμο της συμβίωσης, συναντούμε δυσκολίες και εμπόδια που είναι ικανά δημιουργήσουν ρήξεις στο οικοδόμημα του γάμου και να απειλήσουν τη συζυγική γαλήνη.

       Κάποια από τα προβλήματα που ενδέχεται να κατευθύνουν το ζευγάρι στην επιλογή της συμβουλευτικής γάμου είναι:

 • Δυσκολίες στην επικοινωνία,
 • Διαφορετική οπτική των καταστάσεων που βιώνουμε στην κοινή ζωή μας,
 • Σύγκρουση αναγκών και προτεραιοτήτων,
 • Διάσταση ανάμεσα στις προσδοκίες και τους στόχους του καθενός,
 • Συνεχείς και έντονες συγκρούσεις,
 • Εξαρτητικές συμπεριφορές που στερούν το βαθμό ελευθερίας του συντρόφου,
 • Υπερβολική ζήλεια,
 • Έλεγχος και τάση να απαιτούμε από τον άλλον να σκέφτεται και να ενεργεί πάντα σύμφωνα με τις δικές μας επιθυμίες και αξίες,
 • Έντονος αρνητισμός και έλλειψη διάθεσης για συνεργασία,
 • Άγχος και πίεση λόγω πολλαπλών υποχρεώσεων μέσα στο γάμο,
 • Δυσλειτουργικοί τρόποι έκφρασης αναγκών: παράπονα, κριτική, υποδείξεις, τακτικές απομόνωσης, που δημιουργούν αρνητικό κλίμα καθώς, στην ουσία, αποτελούν εκδηλώσεις έμμεσης επιθετικότητας,
 • Χαλαρή δομή της συνθήκης του γάμου, που επιτρέπει την παρεμβολή τρίτων προσώπων, και την ανάμειξή του σε θέματα και αποφάσεις που αφορούν αποκλειστικά τους δυο συζύγους,
 • Σεξουαλικές δυσλειτουργίες,
 • Απιστία ή ύπαρξη τρίτου προσώπου στη συζυγική σχέση.

       Πολλά από αυτά τα θέματα είναι πιθανό να προκύψουν σε μια μακροχρόνια συμβίωση. Η τακτική να τα παραβλέπουμε, μπορεί να φαίνεται η μόνη λύση που μας ανακουφίζει προς το παρόν, καθώς μας απαλλάσσει από την ευθύνη να αναλάβουμε δράση προς την επίλυσή τους.

       Άλλωστε, πολλά ζευγάρια, έχοντας την ψευδαίσθηση της «ασφάλειας» προτιμούν να διαιωνίζουν δυσλειτουργικές συμπεριφορές μέσα στο γάμο, από το να δουν κατάματα την πραγματικότητα και να επιφέρουν αλλαγή στη συνθήκες ζωής τους, εξαιτίας του φόβου για το άγνωστο αποτέλεσμα που φέρνει πάντα η συνδιαλλαγή με την αλήθεια...

       Ωστόσο, από μια άλλη οπτική, η άμεση διαπραγμάτευση των δυσκολιών μας, αποτρέπει τη μελλοντική διόγκωσή τους και θέτει τις βάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας της συζυγικής σχέσης.


Simone Signoret
 

Πόσο διαρκεί μια συνεδρία και κάθε πότε πραγματοποιείται;

       Κάθε συνεδρία διαρκεί 60 λεπτά και πραγματοποιείται σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα κατόπιν συνεννόησης με το θεραπευτή. Συνήθως είναι βραχείας διάρκειας, 8 – 12 συναντήσεων και η συχνότητά της είναι δεκαπενθήμερη, με εξαίρεση τις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται πιο εντατική παρακολούθηση.

Κάθε συνεδρία διαρκεί 60 λεπτά και πραγματοποιείται σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα κατόπιν συνεννόησης με το θεραπευτή. Συνήθως είναι βραχείας διάρκειας, 8 – 12 συναντήσεων και η συχνότητά της είναι δεκαπενθήμερη, με εξαίρεση τις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται πιο εντατική παρακολούθηση.
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 2