Ομάδες αυτογνωσίας ενηλίκων

Τι είναι η ομάδα αυτογνωσίας;

«Όλα όσα μας ενοχλούν στους άλλους μπορούν να μας οδηγήσουν στην κατανόηση του εαυτού μας.»
Karl Jung

       Η ομάδα αυτογνωσίας είναι μια μορφή ομαδικής θεραπείας που πραγματοποιείται ανάμεσα σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και συντονίζεται από έναν ειδικά εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή.

 

grouptherapy

       Τα μέλη της ομάδας κάθονται σε κύκλο και, μέσω μιας σειράς ασκήσεων, παίρνουν ερεθίσματα για να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη δεδομένη στιγμή της ζωής τους. Η ειδοποιός διαφορά της ομάδας αυτογνωσίας είναι ότι αποτελεί ένα εργαστήρι διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς κατά τη διάρκειά της εμφανίζονται κοινωνικές συμπεριφορές που δύσκολα θα γινόταν αντιληπτές στην ατομική θεραπεία.

       Εκτός από τους προσωπικούς θεραπευτικούς στόχους κάθε μέλους, η ομάδα διαπραγματεύεται θέματα δυναμικής και σχέσεων που αναπτύσσονται κατά την αλληλεπίδραση των μελών.

       Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή της τεχνικής του ψυχοδράματος στην ομάδα αυτογνωσίας, ενθαρρύνει την δημιουργική έκφραση των μελών, διασφαλίζοντας ένα πλαίσιο υποστήριξης και αλληλεγγύης, και θέτει τις βάσεις για την ουσιαστική επαφή και επικοινωνία και για την εξάσκηση σε κοινωνικές δεξιότητες, μέσω της επίγνωσης των προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων αλλά και της κατανόησης της συμπεριφοράς των άλλων.

 

Ποιοι είναι οι κανόνες της;

1063656_hand_in_hand       Η θεραπευτική ομάδα είναι μια μικρογραφία της κοινωνικής δομής, γι' αυτό είναι σημαντικό να υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της και συνθέτουν το πλαίσιο της ασφάλειάς της.

       Η εχεμύθεια και η εμπιστευτικότητα αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για τη διατήρηση του κλίματος εμπιστοσύνης, και είναι αδιαπραγμάτευτοι κανόνες για τη λειτουργία της ομάδας. Οι πληροφορίες που μοιράζονται τα μέλη στα πλαίσια της θεραπευτικής διαδικασίας είναι απόρρητες και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να διαρρέουν εκτός της συνεδρίας.

       Τα μέλη είναι ελεύθερα να μοιραστούν προσωπικά βιώματα στο βαθμό που επιθυμούν. Επικρατεί κλίμα σεβασμού στη θέληση κάποιου να αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα, αλλά και στην ετοιμότητά του να εμβαθύνει σε προσωπικά του θέματα.

       Για να συμμετάσχει κάποιος σε μια ομάδα αυτογνωσίας, χρειάζεται να δεσμευτεί για την παρουσία του για τουλάχιστον 3 μήνες, ώστε να εξοικειωθεί βαθμιαία με τον τρόπο λειτουργίας της ομαδικής διαδικασίας του ψυχοδράματος και να επωφεληθεί έμπρακτα από την εμπειρία της ενεργούς συμμετοχής του στην ομαδική συνθήκη.

       Κάθε μέλος που συμμετέχει στην ομάδα χρειάζεται να είναι συνεπές στις συμφωνημένες συνεδρίες, καθώς αδικαιολόγητες απουσίες των μελών από τις συναντήσεις, διαταράζουν τη δυναμική της ομάδας και απειλούν την αίσθηση της ασφάλειάς της. Σε περιπτώσεις απουσίας, θα επιθυμούσα να ενημερώνομαι εγκαίρως.

 

Ποια είναι η διάρκεια και η συχνότητά της;

       Η ομαδική ψυχοθεραπεία έχει πολλές μορφές και διαφοροποιείται, ως προς την διάρκεια της, ανάλογα με το θεωρητικό υπόβαθρο που εκπροσωπεί. Στην περίπτωση της ψυχοδραματικής θεραπείας ο αριθμός των μελών κυμαίνεται από 5-8 άτομα, που συναντιούνται κάθε εβδομάδα, σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα, για 2-2,5 ώρες.

       Η χρονική διάρκεια κάθε ομάδας ποικίλει, καθώς προσδιορίζεται από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης ομάδας, από τον αριθμό των θεμάτων προς διερεύνηση, το βαθμό ετοιμότητάς να εμβαθύνει, τους συγκεκριμένους θεραπευτικούς της στόχους κτλ.

       Για όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τις τεχνικές δράσης και το ψυχόδραμα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται μονοήμερα και διήμερα βιωματικά σεμινάρια.

 

Πως μπορώ να συμμετάσχω και πόσο κοστίζει;

       Η συμμετοχή σε μια ομάδα αυτογνωσίας προϋποθέτει έναν αριθμό ατομικών συνεδριών, για την προετοιμασία εισαγωγής σε μια ήδη υπάρχουσα θεραπευτική ομάδα, ή 2-3 συνεδρίες για τη λήψη ιστορικού και τη διερεύνηση των προσωπικών αναγκών και στόχων, για τη συμμετοχή σε μια νεοσύστατη.

       Το κόστος της καταβάλλεται στην αρχή κάθε μήνα.

       Αν ενδιαφέρεστε να ζήσετε την εμπειρία της ομαδικής ανάλυσης, επικοινωνήστε στα τηλ: 6981017004

ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας