Ατομική ψυχοθεραπεία

Πόσο διαρκεί και ποια είναι η συχνότητά της;

       Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός ψυχοθεραπευτικού συμβολαίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα «θέματα» τα οποία επιθυμείς διερευνήσεις σε αυτό το θεραπευτικό ταξίδι, η ετοιμότητά σου να εμβαθύνεις στην πηγή των προβλημάτων σου, η θέληση και η διάθεσή σου κτλ.

Περισσότερα...

 

Εφαρμόζεται το ιατρικό απόρρητο στην ψυχοθεραπευτική πράξη;

764088_shhhh       Ένας από τους παράγοντες που είναι περισσότερο αποθαρρυντικοί για κάποιον που ετοιμάζεται να αρχίσει ψυχοθεραπεία, είναι κατά πόσο τα στοιχεία που αποκαλύπτει για τον εαυτό του, είναι ασφαλή και θα διατηρηθούν απόρρητα.

       Οι ψυχολόγοι υποχρεώνονται σύμφωνα με το νόμο και τον Κώδικα Δεοντολογίας να διαφυλάσσουν οποιεσδήποτε πληροφορίες συλλέγουν κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπευτική συνεδρίας. Σε αυτές δεν επιτρέπεται να έχει πρόσβαση κανείς τρίτος, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, και πάντοτε ύστερα από την έγκριση του ιδίου του θεραπευόμενου.

       Άρση του απορρήτου γίνεται όταν ο θεραπευόμενος αποκαλύψει ότι:

Πρόκειται να βλάψει τον εαυτό του, ή

Απειλείται η ζωή ή η ασφάλεια κάποιου τρίτου.

       Στα δεδομένα που ενδέχεται να κρατώ γραπτώς ή σε ηλεκτρονική μορφή, έχω μόνο πρόσβαση εγώ, και φέρω την αποκλειστική ευθύνη να τα αποθηκεύω με κωδικούς ασφαλείας. Το απόρρητο των συνεδριών μας τηρείται κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας αλλά και μετά τη λήξη της.

       Πέρα από το νομικό κομμάτι των υποχρεώσεών μου ως ψυχολόγος, η εχεμύθεια των επισκέψεών σας διασφαλίζεται και με τη φροντίδα μου να αφήνω χρονικό περιθώριο μεταξύ των συνεδριών μου με άλλους θεραπευόμενους, ώστε να μη συναντήσετε στο χώρο μου κανέναν άλλο, εκτός από μένα.

 

Τι γίνεται στην περίπτωση που να ακυρώσω μια συνεδρία μου;

       Η συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα της κανονισμένης συνεδρίας μας, είναι αφιερωμένη σε εσάς. Στην περίπτωση που οι ανάγκες σας επιβάλλουν την ακύρωση της συνάντησής μας, χρειάζεται να ειδοποιηθώ δυο μέρες νωρίτερα.

       Διαφορετικά η συνεδρία χρεώνεται κανονικά.

 

Πόσο κοστίζει;

Το κόστος διαφέρει ανάλογα με τη μορφή και το είδος της θεραπείας και καταβάλλεται στο τέλος κάθε ατομικής συνεδρίας.

 

Τι είναι η ατομική ψυχοθεραπεία;

«...είναι η δυνατότητα του ανθρώπου να βοηθήσει στη δική του ανάπτυξη. Είναι η δυνατότητα να πλάσουμε τον εαυτό μας...»
Rollo May

psychologist

       Ατομική Ψυχοθεραπεία θεωρείται η διαδικασία διαλόγου και λεκτικής ή μη επικοινωνίας, πρόσωπο με πρόσωπο με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

       Βασίζεται σε συγκεκριμένες επιστημονικά τεκμηριωμένες ψυχολογικές θεωρίες, και χρησιμοποιεί ένα φάσμα μεθόδων και τεχνικών.

       Η αποτελεσματικότητά της οφείλεται στην δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου εμπιστοσύνης και εχεμύθειας, που στην ουσία έχει την αξία της διορθωτικής συναισθηματικής εμπειρίας για το θεραπευόμενο, μέσω της συνεργασίας του με το θεραπευτή.
       Αυτός είναι και ο παράγοντας που χαρακτηρίζει τη σχέση ως θεραπευτική. Δεν πρόκειται, απλώς, για παροχή συμβουλών, ούτε για στείρα συναισθηματική υποστήριξη, αλλά για μια συμμαχία, ένα μοίρασμα της προσωπικής πραγματικότητας του θεραπευόμενου.
       Μέσω αυτής της θεραπευτικής σχέσης, ο αναλυόμενος μαθαίνει να ενεργοποιεί τις κρυμμένες εσωτερικές του δυνάμεις, εγκαταλείπει τα παλιά «σενάρια ζωής» που τον περιορίζουν και ενθαρρύνεται να χαράξει τον προσωπικό του δρόμο προς την αυτογνωσία και την ελεύθερη έκφραση.

       Το ταξίδι καθενός από εμάς στην προσωπική εξέλιξη είναι μοναδικό, καθώς εξαρτάται από την προσωπικότητα, τη θέληση και την ετοιμότητα του ατόμου να υποδεχθεί την αλλαγή.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 2