«Κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς τη συγκατάθεσή μου».
                                                                                                         Γκάντι

myselfΓιατί ενδιαφερόμαστε για τη γνώμη των άλλων;

       Απο την αρχή τη ζωής μας χτίζουμε την ταυτότητά μας σε αυτά που ακούμε για εμάς, θετικά ή αρνητικά. Μαθαίνουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε αυτό που οι άλλοι βλέπουν (σοβαροί, ευγενικοί, ντροπαλοί, δυναμικοί), και αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε αυτές τις εντυπώσεις, γιατί διαφορετικά η πίστη για τον εαυτό μας θα αλλάξει.      

       Φυσικά, το ποιοι είμαστε πραγματικά δεν βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για εμάς.

Ωστόσο, είναι απίθανο να μη μας νοιάζει εντελώς η εντύπωση που δίνουμε στους γύρω.

       Είμαστε κοινωνικά πλάσματα και μέσα από τη γνώμη των άλλων μαθαίνουμε πως είναι επιτρεπτό να συμπεριφερόμαστε μέσα στην κοινωνία. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουμε στη ζωή και που μας κρατάει πίσω από το να ζούμε όπως θέλουμε, δημιουργείται από τις ίδιες τις σκέψεις μας για το πως φαινόμαστε στους γύρω. Το πιο μεγάλο ρίσκο που μπορεί να πάρει κάποιος, είναι να είναι ο εαυτός του, ανεξάρτητα από τις εντυπώσεις που δίνει στους άλλους.

       Το πρώτο βήμα που απαιτείται για να ξεπεράσει κανείς το συμβιβασμό με τα κοινωνικά πρότυπα και να υπερασπιστεί την προσωπική του αλήθεια, είναι να αποδεχθεί πως αυτή η τακτική του, τον εμποδίζει από το να ζει τη ζωή του πλήρως, χωρίς να φοβάται την κριτική ή την απόρριψη των άλλων.

 

Σταματήστε να υπεραναλύετε!      
       Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να νιώθουμε ότι οι άλλοι μας παρακολουθούν και μας κριτικάρουν, ενώ στ’ αλήθεια μπορεί να μην έχουν τέτοιες προθέσεις. Ο καθένας μας δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Για να το διαπιστώσετε, δοκιμάστε να κάνετε κάτι που δεν συνηθίζετε και παρατηρείστε τις αντιδράσεις.

 

Κοιτάξτε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία.
       Ζείτε μόνο μια φορά και θα επιτρέψετε την κριτική των άλλων να κάνει τη ζωή σας λιγότερο διασκεδαστική; Κατανοήστε ότι ήρθατε στον κόσμο για να ζήσετε κάθε στιγμή για εσάς και όχι για να ευχαριστήσετε τους άλλους. Δώστε σημασία στους στόχους και τις επιθυμίες σας. Εξάλλου οι γνώμες των ανθρώπων αλλάζουν. Κάποιος μπορεί να σας ασκήσει κριτική για μια συμπεριφορά σας και στο μέλλον να βρεθεί στη θέση σας. Είναι απίθανο να εγκρίνουν όλοι τις πράξεις μας. Σε κάποιους είμαστε συμπαθείς και σε άλλους όχι. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχθούμε.

 

Έχετε εμπιστοσύνη στις επιλογές σας!
       Όταν δείχνετε σίγουροι για αυτό που αποφασίσατε, οι άλλοι διστάζουν να σχολιάσουν την πράξη σας, γιατί παίρνουν το μήνυμα ότι η κριτική τους δε θα ληφθεί υπόψιν.

 

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι ειλικρινής.
       Ο εαυτός μας  μας συντροφεύει ακόμη κι όταν όλοι οι άλλοι φύγουν. Γι αυτό και χρειάζεται να είναι ο μοναδικός επικριτής που έχει αξία. Αν βλέπετε τη ζωή σαν κάτι που υπομένετε και δεν διασκεδάζετε, συμβαίνει επειδή επιτρέπετε στους άλλους να ελέγχουν τη διάθεση σας, αντί να είστε ο δημιουργός της ευτυχίας σας.

 

Αποδεχθείτε τον εαυτό σας για αυτό που είναι.
       Αν επικρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας το πιο πιθανό είναι ότι θα υποθέτετε ότι και οι άλλοι σας κρίνουν. Αρκεί να κατανοήσετε πως είστε μοναδικοί!

 

Αποδεχθείτε την κριτική με τον ίδιο τρόπο που δέχεστε τη φιλοφρόνηση.
       Η κριτική είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κολακείας. Όταν κάποιος σε κριτικάρει, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σε αντιπαθεί. Είσαι αρκετά σημαντικός για αυτόν για να μπει στον κόπο να σχολιάσει τις πράξεις σου και να πει τη γνώμη του. Άλλωστε, ο τρόπος που αντιδρά κάποιος στις πράξεις σας, αποκαλύπτει περισσότερο στοιχεία για το χαρακτήρα του, παρά για εσάς. Ο θυμωμένος θα αντιδράσει με θυμό, ο γκρινιάρης θα βρει κάτι που τον ενοχλεί και ο επικριτικός θα κάνει κριτική στα πάντα!

και θυμηθείτε: από την κριτική κερδίζουμε σημαντικότερα μαθήματα ζωής από ότι από την επιβράβευση.


4/3/2010
«ΗΜΕΡΙΣΙΑ»
«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ»